1. Vul uw code in
  2. Loyalty card

Ons verhaal

Suite Hotel Pincoffs opende in maart 2008 haar deuren als eerste boutiquehotel van Rotterdam. Twee journalisten kregen van Stadsherstel Historisch Rotterdam de kans hun hotel-droom te verwezelijken. Het avontuur in het monumentale douanegebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam begon al in 2002. Het had heel wat voeten in aarde, maar in 2007 kon dan eindelijk begonnen worden met de metamorfose van het Rijksmonument uit 1879. 

Het boek: 10 jaar Hotel Pincoffs
Om het jubileum van 10 jaar Hotel Pincoffs kracht bij te zetten, werd het boek Hotel aan de Maas gemaakt.
Het is een rijk geïllustreerde uitgave geworden van 228 pagina's vol sappige ankedotes, mooie interviews en ondernemerstips voor wie een klein hotel of B&B wil beginnen. Het boek is zonder verzendkosten te koop bij Bol.com.
 
----------------------------------------------------------  

WIE WAS LODEWIJK PINCOFFS?

Geboren in Rotterdam 7 juni 1827
Overleden in New York op 28 september 1911

‘A spectacle of so much glory and so much shame - 1827-1911’, staat er geschreven op de plaquette bij zijn standbeeld op een steenworp afstand van Suitehotel Pincoffs in Rotterdam.
Zakenman, reder en politicus Lodewijk Pincoffs behoort tot de Grote Rotterdammers, maar zijn blazoen is niet onbesmet. Hij zorgde er met de uitvoering van zijn ideeën voor dat Rotterdam een begin maakte met de uitvoering van een ambitie die vele decennia later zou uitmonden in de eretitel Grootste Haven van de Wereld.


Feijenoord

Op initiatief van Pincoffs werden havens gegraven die groot genoeg waren voor stoomschepen. Er kwam een verbinding met het achterland, met Brabant en Zeeland. Feijenoord, aan de overzijde van de stad, werd ontwikkeld tot een serieus havencomplex. Dit werd de kraamkamer van de Rotterdamse haven, nog altijd de grootste van Europa.
Het Poortgebouw was zijn directievertrek en het huidige Hotel Pincoffs zijn douanekantoor waar de afrekeningen plaatshadden van de verhandelde spullen uit het zeer nabij gelegen Vrij Entrepot.

Minister
Lodewijk Pincoffs kwam uit een welgesteld joods milieu. Hij trouwde met Esther Raphael op 12 augustus 1851 en deed het ondertussen ook goed in de politiek van Rotterdam. Hij werd in 1856 op 28-jarige leeftijd gekozen in de Gemeenteraad. Twee jaar later werd hij lid van Provinciale Staten. Pincoffs was een man met aanzien. Hoewel Pincoffs eerzuchtig en ambitieus was, wees hij twee keer een aanbieding af om minister van Financiën te worden in het Kabinet Fock (1868-1871) en het kabinet Kappeyne van de Coppello (1877-1879).

Instinct
Mensen hadden veel vertrouwen in het commerciële instinct van Pincoffs. Hij werkte mee aan de oprichting van de Rotterdamsche Bank, de Holland-Amerikalijn, de Nederlandsch-Indische Gas Maatschappij, de vestiging van Heineken’s Bierbrouwerijen en nog vele andere bedrijven. De weigering hem, als Jood, toe te laten tot de invloedrijke sociëteit Amicitia was ongetwijfeld het dieptepunt uit zijn leven.
In 1873 richtte hij de Rotterdamsche Handelsvereeniging op. Het kapitaal bedroeg liefst 15 miljoen gulden. Hiermee konden de grootse havenwerken in gang worden gezet op de tot dan toe onontgonnen linker Maasoever.

Netwerk
Iedereen met enig aanzien in de stad leek met hem verbonden. Burgemeester Van Vollenhoven liep, dagelijks op weg naar het stadhuis, bij hem aan om de belangen van Rotterdam te bespreken. De machtige bankier Marten Mees was innig met hem bevriend.
In de jaren 70 gingen de zaken in Afrika beduidend minder goed en Pincoffs trachtte met financiële trucs zijn neergang te camoufleren. Hij fraudeerde en hoopte op betere tijden. Het lukte hem zelfs nog prins Hendrik der Nederlanden in 1877 te overtuigen het erevoorzitterschap van de Afrikaansche Handelsvereeniging te aanvaarden.

Vlucht in de nacht
Het bleek allemaal te laat. In mei 1879 klapte het Pincoffs-imperium. Hij vluchtte met zijn gezin in de nacht naar de Verenigde Staten. Pincoffs werd bij verstek tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een straf die hij nooit uitzat, omdat er geen uitleveringsverdrag was tussen de VS en Nederland. Zijn zwager Kerdijk moest het gelag betalen met twee jaar gevangenisstraf.
Pincoffs had zichzelf niet verrijkt, maar liet een miljoenenschuld achter. De gemeente Rotterdam nam de bezittingen over van de Rotterdamsche Handelsvereeniging. Eigendommen van Pincoffs werden geveild.
Met de tabak- en sigarenhandel van Pincoffs wilde het niet vlotten in New York. Ook zijn journalistieke arbeid kwam niet van de grond. Pincoffs stierf als een berooid man.

'Interview' met Lodewijk Pincoffs (1907): Voormalig havenbaron over zijn glorietijd in de Maasstad
Lodewijk Pincoffs, docu-film RTV Rijnmond


-----------------------------------------------------------------------------
WIE ZIJN DE BEDENKERS VAN SUITE HOTEL PINCOFFS?
Eigenaren: Karen Hamerlynck (Gent) en Edwin van der Meijde (Rotterdam)
Architecten: Wessel de Jonge & Miet Vanderbeke
Initiatief: Stadsherstel Historisch Rotterdam

Droom
Oud-journalisten Karen Hamerlynck (tweede van links) en Edwin van der Meijde zetten in 2002 voor het eerst een voet in het oude Douanegebouw aan de Stieltjesstraat. Het echtpaar droomde ervan een klein luxehotel in een historisch pand aan het water te maken. Het duurde nog zes jaar voor de deuren van hun Suitehotel Pincoffs officieel werden geopend.


Weblog

Op hun weblog zijn hun ervaringen te vinden. Voor recente beelden en enkele afleveringen uit de docu-soap Hotel aan de Maas van RTL4 kijkt u op het filmkanaal op deze site.

Spannende mix

Met behulp van styliste Mirjam van der Rijst (foto) en enkele adviseurs werd een warme en romantische plek met veel persoonlijke aandacht ontworpen. Het hotel, gevestigd in een rijksmonument uit 1879, kent een boeiende mix van oud en nieuw; van modern en klassiek.
Authentieke details en antiek worden afgewisseld met design en eigentijdse meubels. Het uitzicht op de havens, de rivier en de beroemde Rotterdamse bruggen is verbluffend en maakt het hotel uniek.

Eigenaren
Karen Hamerlynck, geboren in Gent, studeerde in 1992 in Amsterdam af als psychologe. Ze vond uiteindelijk in de journalistiek haar toekomst en werkte 13 jaar voor het Algemeen Dagblad. Ze werkte voor de redacties sport, kunst, weekend en buitenland en schreef een kroniek over haar geliefde Rotterdam. Als je Karen ergens voor kunt wakker maken is dat het geluid van zeemeeuwen.
Op de redactie van het AD leerde ze haar latere man Edwin van der Meijde kennen. Edwin, geboren in Rotterdam, werkte voor de sportredactie, de redactie binnenland, de beeldredactie en voor de voorpagina van de krant. Als lid van de driekoppige centrale redactie maakte hij enige tijd de voorpagina van het Algemeen Dagblad. Hij werkte 19 jaar voor de krant.
Edwin en Karen zijn de trotse ouders van Fay, Coco en Lotte die op een prachtige dag in juni 2004 werden geboren.

Pincoffs Hotel Advies
Heeft u advies nodig bij de ontwikkeling of restyling van uw eigen kleinschalige hotel, bent u projectontwikkelaar en vraagt u zich af of een kleinschalig hotel uw project kan upgraden of bent u op zoek naar media-adviezen voor uw hotel?
Pincoffs Hotel Advies kan u op weg helpen. Advies voor elk budget. Volledig op maat. Stuur een mail met uw verzoek naar edwin@hotelpincoffs.nl

Oud-journalisten
Hoteleigenaren Karen Hamerlynck en Edwin van der Meijde zijn afkomstig uit de journalistiek. Ze hebben hun hotel vanuit het niets opgebouwd. Bijna zes jaar werkten ze aan de uitvoering van hun droom: een kleinschalig luxehotel.
Ze creëerden hun Suitehotel Pincoffs in een monumentaal douanegebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam.

Hoogste rapportcijfer
Sinds 1 maart 2008 zijn de deuren open van Suitehotel Pincoffs. Duizenden mensen verbleven al in het boutiquehotel, dat van de gasten al jaren het hoogste rapportcijfer krijgt van de stad en omstreken.

Prijzen
Het hotelconcept werd genomineerd voor de prijs Beste Hotelconcept Nederland 2008 en in vele glossy magazines is het spannende interieur van Pincoffs uitgebreid belicht. In 2010 kreeg het hotel de Ketelbinkie Prijs voor innovatief ondernemerschap en de rol die het vervult in de stad Rotterdam. In 2011 won het hotel de Duurzaamheidsprijs van Quality Lodgings, sinds 2010 ontving het hotel jaarlijks de Travelers Choice Award van TripAdvisor (gasttevredenheid), in 2017 werd het hotel halvefinalist bij de Dutch Hotel Award. In 2017 ontving het hotel ook op basis van reviews en verhalen van internationale journalisten en opiniemakers de Experts Choice Award en werd tevens door de Experts uitverkozen tot Beste Hotel van Rotterdam.  

Hotel aan de Maas
De Making Of van het hotel werd vastgelegd in de door RTL4 geproduceerde docusoap Hotel aan de Maas. In 43 afleveringen van 3 minuten werd de realisatie van het hotel vastgelegd. Er moest veel verbouwd worden in het sterk verwaarloosde rijksmonument dat in 1879 door Lodewijk Pincoffs was neergezet. U kunt de afleveringen bekijken op de website van Hotel Pincoffs (Pincoffs TV).

Kunst & Pincoffs
Op al onze kamers en suites zijn fraaie foto's van de rauwe romantiek van de Rotterdamse haven te bewonderen. Ze zijn tientallen jaren geleden gemaakt door zeer gewaardeerde fotografen als
Cas Oorthuys, Aart Klein en Frits Rotgans. Hun archieven worden beheerd door het Nederlands Fotomuseum in Las Palmas.

Samenwerking
Met behulp van het Fotomuseum en het Centrum voor Beeldende Kunst hangen de foto’s in fraaie lijsten in ons hotel. In het trappenhuis en in onze Living hangen metersgrote uitvergrotingen van twee meesterlijke beelden van Cas Oorthuys.

In onze Bibliotheek hangt een prachtig doek van Willem Westbroek: Hoog bezoek…
In de Stijlkamer vindt u werk van Vivian Ronden waarin Rotterdam centraal staat.

Art Suite
In onze Art Suite, ook voor bijeenkomsten tot maximaal 4 personen, heeft Liesbeth van Ginneken een prachtig schilderij gemaakt: Gespreid Bedje. Het doek meet 3 bij 4 meter en is het grootste dat Van Ginneken de afgelopen kwart eeuw heeft gemaakt.
In 2001 tekende Liesbeth van Ginneken voor het project Going Dutch, waarbij grote bedrijven in Rotterdam hun huiscollectie op de buitengevel lieten projecteren. Van Ginneken had de afgelopen jaren tientallen tentoonstellingen.
Onder de bezielende begeleiding van Van Ginneken ontwierpen verschillende kunstenaars speciale meubels voor deze Art Suite.
Kunstenaars die meewerkten zijn:
* Lampen van Bomdesign, kunstenaar Michael Bom (Bomdesign)
* Dukdalven vergaderrtafel van Refunc, kunstenaar Jan Korbes (Refunc)
* Mozaïek met Delftsblauwe scherven in de badkamers, kunstenaar Inge Suttorp
* Gevlochten rubberen nachtkastjes en sidetable en Pincoffs-sleutelhangers, kunstenaar Jan Willem van Breugel (Wheels-on-Fire)
* Schommelstoelen S9904 worden bekleed met jute PTT-postzakken door kunstenaar Marlene den Dekker.
* Klokkast, gemaakt van vilten ondertapijt, kunstnaar Charlotte Kusters (Kusters-Montens)
* Gespreid bedje (3x4 meter), schilderij van Liesbeth van Ginneken (Van Ginneken)

Vivian Ronden ontwierp met haar bureau inZakeKunst de routebordjes en de kamernummering in het hotel. Dit zijn kleine juweeltjes geworden, uitgevoerd in de voor haar werk typerende grafische beelden. De 17 bordjes van de kamernummering vertellen samen het verhaal van de mensen die eind 19de eeuw leefden in de nabijheid van zakenman en politicus Lodewijk Pincoffs.